Nadi Shodana

Ademtechniek 

Nadi Shodana is een traditionele ademtechniek uit de Yoga en kalmeert het zenuwstelsel. Hierdoor werkt het goed bij stress. Volgens de yogafilosofie reinigt deze ademtechniek ook de nadi's (energiebanen).  Er bevinden zich circa 72.000 nadi's in ons lichaam. Hier stroomt prana oftewel levensenergie doorheen. Soms ontstaan er blokkades in de nadi's. Vaak ontstaat dit als we uit balans zijn; bijvoorbeeld als we een tijd achtereen geen moment creëren om tot rust te komen om te kunnen herstellen.

Waarvoor is Nadi Shodana o.a. helpend

 • Verbetert het zuurstofgehalte in het bloed
 • Brengt je zenuwstelsel in balans
 • Verlaagt de hartslag en bloeddruk
 • Helpt om de twee hersenhelften te synchroniseren
 • Verhelpt energetische blokkades en optimaliseert je energiesysteem
 • Helpt om meditatieve rust te creëren
 • Opent Sushumna (energiebaan in het midden, waardoor de Kundalini energie rijst)

Hoe pas je de techniek toe

 1. Ga zitten in een gemakkelijke, ontspannen houding (bv kleermakerszit, Siddhasana of gewoon op een stoel).

 2. Plaats rechterduim op rechterneusgat, en wijs- en middelvinger op het punt tussen je wenkbrauwen en adem in door linkerneusgat.

 3. Sluit vervolgens het linkerneusgat met je ringvinger, bevrijdt je rechterneusgat en adem volledig uit via je rechterneusgat.

 4. Adem ook weer volledig in via het rechterneusgat en sluit daarna weer af met je duim.

 5. Vervolgens bevrijd je je linkerneusgat en ademt weer uit door links, adem ook weer in door links om daarna weer te wisselen naar rechts.

 6. Doe dit voor een aantal minuten. Eindig met het uitademen door links en focus dan op het punt tussen je wenkbrauwen.

 

Achtergrondinformatie 

Er bevinden zich 3 belangrijke nadi's in ons lichaam. Ida begint bij het 1ste chakra, stroomt door alle 7 chakra's heen en eindigt in het linkerneusgat. Ida activeert maanenergie, wat een kalmerend effect geeft. Pingala begint ook in het 1ste chakra, stroomt ook door alle andere chakra's heen (komt aan de tegenovergestelde kant van Ida naar binnen) en eindigt in het rechterneusgat. Pingala activeert zonne-energie, wat een activerend effect geeft. Sushumna bevindt zich in het midden en wordt geactiveerd tijdens wisselingen van energie van Ida en Pingala. Dit werkt echter slechts een paar minuten. Op die momenten voel je je in balans en krijg je vaak inzichten. Doordat Ida en Pingala eindigen in de neusgaten, kun je spelen met deze energie en Sushumna activeren door te wisselen met ademen door de beide neusgaten. Of je kunt juist alleen door links in- en uit te ademen als je kalmer wilt worden.

 

Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op. 

Ben je geïnteresseerd in meerdere ademtechnieken, kijk dan ook eens bij Sama Vritti, Ujjayi en Kapalabathi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.