Ademtechniek Sama Vritti

Tijdens een van mijn reizen in Thailand kwam ik voor het eerst in aanraking met Sama Vritti Pranayama, ook wel de vierkante adem (boxbreathing) of gelijke adem genoemd. Het was ook de eerste ademtechniek waarbij ik vertrouwd raakte met kumbhaka (een ademtechniek waarbij je de adem voor een tijdje vasthoudt, om de levensenergie te beheersen).

Hoe werkt Sama Vritti

Sama Vritti is een simpele ademoefening die je in korte tijd helpt ontspannen. Je ademt in vier gelijke delen: je ademt in, houdt je adem vast, ademt uit en houdt je adem weer vast. Alle delen duren even lang. Je kunt starten met 4 tellen per deel. Je kunt dit later, als je meer ervaring hebt met de techniek, verlengen met een aantal tellen per deel. Zolang de vier delen maar even lang zijn.

Wat zijn de effecten van Sama Vritti

Tijdens Sama Vritti voel je de spanning in je lichaam afnemen en wordt je geest helder en aandachtig. Ik gebruik de techniek graag als ik concentratie of creativiteit nodig heb voor een complexere uit te voeren opdracht. Ook is Sama Vritti geschikt als je angstig of gespannen bent. Wanneer je in gelijke delen in- en uitademt brengt dat de adem in balans en kalmeert het de geest. Het tellen helpt je je concentratie te vergroten. De ademstop zorgt er daarnaast voor dat je volledig in- en uitademt. Sama Vritti is ook geschikt tijdens meditatie. Mocht je de techniek nog intenser willen beoefenen, dan kun je Sama Vritti combineren met de Ujjayi pranayama

Goed om te weten: Als je niet helemaal fit bent, is het aan te raden, minder intens (lang) kumbhaka toe te passen.

 

Wil je meer weten over deze ademtechniek of andere vormen van pranayama, neem dan gerust contact op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.