Ujjayi

Asana's m.b.v. Ujjayi

Pranayama

Pranayama is een van de acht onderdelen van Yoga gebaseerd op de Yoga Sutra's van Patanjali. In het Sanskriet betekent Prana; levensenergie en Yama; beheersen/controleren. Het gaat dus om het beheersen van de levensenergie. Dat doe je met behulp van je adem. De adem is de verbinding tussen lichaam en geest. Ujjayi is een van de vele vormen van pranayama. Waarom de Ujjayi ademtechniek bekend staat als een van de meest helende ademtechnieken volgens de oude yogi's, lees je hieronder. 

Ujjayi adem of oceaanadem

De Ujjayi techniek wordt ook wel de oceaanadem (vanwege het ruisende geluid) of de overwinnaarsadem (vanwege de kracht en focus, die de techniek o.a. teweeg brengt) genoemd. Als je de techniek op de juiste manier uitvoert, zorgt dit voor zowel kracht, ontspanning en balans. In het begin kan de techniek best lastig zijn. Neem de tijd om te oefenen en het je eigen te maken.

 

Hoe werkt de Ujjayi adem

Je ademt in via je neus en vervolgens ook weer uit via de neus, waarbij je je keel achterin vernauwt. Deze vernauwing kun je bewerkstelligen door te simuleren dat je een spiegeltje bevochtigt met behulp van je adem. Of dat je een wolkje maakt van je adem in koude lucht. Dit kun je eerst oefenen met je mond open. Als dit niet direct lukt, kun je ook het geluid "haaaaahhhhhhh" maken.
Zodra het gelukt is, sluit je je lippen op elkaar en pas je de vernauwing ook toe tijdens de inademing. Als het goed is, hoor je dan zachtjes het ruisende geluid van een oceaan in je keel. Je ademt nu in en uit door je neus. De adem is lang en soepel. 

 

Enkele voordelen van de Ujjayi adem

  • De Ujjayi adem verbetert de concentratie tijdens een yogales.
  • Het creëert ritme, waardoor je gemakkelijker in flow komt.
  • Het creëert hitte. Het lichaam van binnenuit opwarmen aan het begin van de yogales is ontzettend belangrijk. Zo bereid je je fysieke lichaam voor op de houdingen die komen gaan en voorkom je blessures.
  • Het verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed. Daardoor komt ook de benodigde zuurstof richting je spieren, waardoor je beter in de houdingen kunt verblijven.
  • Het ontspant en zorgt voor een meditatief karakter. Het verzacht gespannen delen van je lichaam wanneer je hier gericht naar toe ademt.

 

Nu begrijp je waarom yogadocenten tijdens hun les vaak aandacht besteden aan Ujjayi en/of andere vormen van Pranayama. Mocht je hier meer over willen weten of je wilt je ervaringen delen, neem dan gerust contact op.

Ujjayi adem geleerd

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.