Introductie in de chakra's

Wat zijn chakra's

Er bevinden zich vele energiepunten in het fysieke lichaam, die verbonden zijn met het energetische lichaam. Deze punten staan bekend als chakra's. De grootste en belangrijkste chakra's bevinden zich tussen je stuitje en je kruin. De andere punten in je lichaam zijn verbonden met deze chakra's. Ook de belangrijkste nadi's stromen door deze 7 belangrijkste chakra's.

 

Draaiende wielen

Chakra betekent wiel in het Sanskriet. Je kunt je de chakra's voorstellen als een draaiend wiel van energie. Volgens de yoga filosofie is het van belang om te zorgen dat de energie in het lichaam goed door kan blijven stromen, om zodoende ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, etc. te worden.

Chakra's in het kort

De 7 belangrijkste chakra's met hun werking als ze in balans zijn.

1. Muladhara (wortel of stuitchakra)

Muladhara in balans zorgt ervoor dat je je stabiel, veilig en geaard voelt. Je voelt je zeker. Je mag er zijn en bent goed gegrond. Muladhara bevindt zich bij je stuitje/perineum/bekkenbodem en wordt aangeduid met een rode kleur. Minder angst, meer liefde.

 

2. Swadhistana (sacraal chakra)

Swadhistana in balans zorgt voor het uiten van emoties, beweging, creativiteit, seksualiteit en het hebben van relaties. Je voelt je vrij en beweegt zoals jij dat wilt. Swadhistana bevindt zich onder de navel bij het heiligbeen en wordt aangeduid met een oranje kleur. Minder klagen, meer waarderen.

 

3. Manipura (zonnevlecht, solaris plexus)

Dit energiepunt staat voor kracht, energie, zelfwaardering, discipline en controle over jezelf. Je kunt bereiken wat jij wilt en er zijn voor jezelf en een ander. Manipura bevindt zich boven de navel en wordt aangeduid met de gele kleur. Minder afwachten, meer doen.

 

4. Anahata (hartchakra)

Anahata staat voor liefde en vriendelijkheid naar jezelf en naar anderen, geborgenheid en vertrouwen. Je kunt beminnen en bemind worden. Anahata bevindt zich bij het hart en heeft een groene kleur. Minder oordelen, meer accepteren.

 

5. Vishuddi (keelchakra)

Dit chakra staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf uitspreekt en laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden. Vishuddi bevindt zich bij de nekwervels en het strottenhoofd. Ook dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt. De kleur die bij dit chakra hoort is blauw. Minder praten, meer luisteren.

 

6. Ajna (voorhoofd of derde oog)

Ajna betekent weten. Het geweten speelt een belangrijke rol in het bewustzijn en de keuzes die je maakt in het leven. Ajna bevindt zich tussen en iets boven de wenkbrauwen en wordt aangeduid met de kleur indigo/violet. Minder denken, meer voelen.

 

7. Sahasrara (kruinchakra)

Het laatste chakra staat voor eenheid en staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Sahasrara zorgt voor connectie met het 'hogere' en eenheid van alle verschillende aspecten. Sahasrara bevindt zich op de kruin en heeft een violet/witte kleur. Minder fronsen, meer lachen.

Chakra's ontwikkelen

Chakra's kun je openen en in balans brengen op verschillende manieren. Een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen is met behulp van de ademing. Alle 8 onderdelen van yoga, zoals bijvoorbeeld de asana's (yogahoudingen), zijn ontwikkeld om lichaamsdelen zodanig te stimuleren dat er ruimte komt en dat de energie goed door kan stromen en de chakra's geopend blijven. Wat goed is om te weten is dat als het eerste chakra uit balans is, de energie ook minder goed door de andere chakra's zal stromen. 

 

Wil jij jouw energie ook meer laten stromen? Kijk dan eens welke vorm van yoga bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.