Wat is Kapalabathi
Kapalabathi is een zeer krachtige, effectieve pranayama en is ook een kriya (reinigingstechniek). De techniek wordt ook wel vuuradem of breath of fire genoemd. In het Sanskriet is kapal voorhoofd en bathi betekent licht of schijnen. Deze ademtechniek wakkert als het ware het vuurtje in je aan. De focus ligt op de uitademing, deze is actief en krachtig. De inademing is kalm en passief.
Wat zijn de effecten van Kapalabathi
Kapalabathi is zeer reinigend voor verschillende delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de longen. Veel mensen ademen niet volledig, waardoor de longen niet volledig gebruikt worden en verzwakken. Kapalabathi maakt de longen sterker. Ook wordt het bloed gereinigd door afvoer van CO2 en doorstroming van zuurstof. Maar er zijn nog meer effecten die de moeite waard zijn om te benoemen:
- reiniging van de neusgaten en sinusgebieden
- versterkt het immuunsysteem
- boost je energieniveau, activeert je
- kalmeert de geest en verbetert de concentratie
- er gaat meer zuurstof richting de hersenen
- positief effect heeft op de hormoonhuishouding
Hoe pas je Kapalabathi toe
- Ga zitten in lotus, halve lotus, kleermakerszit op eventueel op een stoel in een ontspannen houding met rechte rug. Indien nodig gebruik je een meditatiekussen. Een goede houding is cruciaal, neem hier de tijd voor.
- Ontspan schouders, buik en alle spieren in het gezicht.
- Adem 2x diep maar rustig in en uit.
- Adem nu half in door de neus (je longen zijn half gevuld).
- Het inademen gaat vanaf nu vanzelf, de focus ligt op de uitademing.
- Zowel de inademing als de uitademing gaan via de neus.
- Adem nu weer uit, trek terwijl je uitademt de buikspieren krachtig naar binnen.
- Je ademt krachtig uit in korte stootjes, m.b.v. je spierkracht uit je buik, waarbij je longen als een soort van pomp fungeren.
- Inademen gaat vanzelf (passief)
- Gemiddeld wordt deze ademhaling zo’n 10 tot 20 keer herhaald. Als je meer ervaren bent, kun je dit opvoeren.
- Adem op de laatste uitademing volledig en langzaam uit
- Adem dan volledig in, volledig weer uit, adem dan weer half in en begin weer met uitademen.
- Gemiddeld wordt deze cylcus 3 keer herhaald.
Als je verder gevorderd bent, zijn er meer uitbreidingen mogelijk. Wil je daar meer over weten, neem dan gerust contact op.
Wanneer pas je de vuuradem toe
Belangrijk: Gezien Kapalabathi zeer krachtig is, wordt sterk aanbevolen om deze ademtechniek onder begeleiding van een daarvoor opgeleide docent uit te voeren. Daarnaast wordt Kapalabathi afgeraden als je zwanger bent, een hoge bloeddruk hebt of blessures aan de wervelkolom hebt. Bij twijfel raadpleeg een arts.
De vuuradem is een techniek die je het beste kunt beoefenen voor het ontbijt, maar je kunt hem ook doen voor een actieve yogasessie of meditatie.
Als je geïnteresseerd bent in ademtechnieken en wat ze voor je kunnen doen, kijk dan ook eens op andere blogs zoals Sama Vritti, Nadi Shodana en Ujjayi.
Reactie plaatsen
Reacties