Introductie in de bandha's

Wat zijn bandha's?

Bandha's zijn zogenaamde energiesloten. In het Sanskriet betekent bandha dan ook 'slot'. Met de bandha's zorg je ervoor dat de levensenergie (ook wel prana, ki, chi of qi) niet uit je lichaam ontsnapt, maar dat je de energie behoudt om het bewust te kunnen gebruiken.

Als je leert ze op de juiste manier te activeren, kan er een enorme hoeveelheid kracht vrijkomen. Hieronder kun je lezen dat bandha's meer voordelen bieden. Het ene voordeel is gemakkelijker te bereiken dan het andere.

3 belangrijke bandha's

De bandha's die in de lessen terug kunnen komen zijn Mula Bandha, Uddiyana Badha en Jalandhara Bandha. Als ze alledrie tegelijk geactiveerd worden, noem je dat Maha Bandha.

 

Door de activatie van Mula Bandha, welke zich bevindt in het perineum, zorg je er o.a. voor dat de energie niet wegstroomt aan de onderkant van het lichaam. Hierdoor heb je meer kracht en uithoudingsvermogen voor de houdingen.

Ook biedt het activeren van het bekkenbodemslot ondersteuning voor de onderrug, waardoor sommige houdingen makkelijker uit te voeren zijn.

Door Uddiyana Bandha, welke zich bevindt in de buik, te activeren zorg je er o.a. voor dat de energie verder opwaarts beweegt.

Het fysieke voordeel van het middenrifslot is dat je de onderste buikspieren leert gebruiken tijdens je yogales, waardoor de onderrug minder belast wordt en asana’s makkelijker zijn vol te houden.

Door activatie van Jalandhara Bandha, ook wel het keelslot, zorg je ervoor dat de energie niet doorstroomt naar het hoofd en voorkom je een te grote druk in het hoofd en de ogen.

Het fysieke voordeel van het keelslot is dat de wervelkolom in een goede positie komt. Wanneer dit het geval is heb je meer kracht en uithoudingsvermogen tijdens asana’s.

Hoe werkt het energetisch?

Door het op 'slot zetten', activeer je spieren op fysiek niveau, daardoor ontstaat op een ander niveau een subtiel proces van ontspanning. Deze ontspanning werkt niet alleen fysiek, maar werkt ook door op mentaal, energetisch en spiritueel niveau.

Op puur fysiek niveau stimuleren deze energiesloten de groei en ontwikkeling van spieren. Je lichaam creëert hierbij spanning en druk in zichzelf.  Het geeft stabiliteit in het bekken en maakt de houding licht en gemakkelijk. Daarnaast wordt ook je wervelkolom beschermd tijdens de asana's.

Energetisch gezien werken de bandha's op 3 chakra's, achtereenvolgens op muladhara,  manipura en vishuddi. Deze energie zorgt ervoor dat belemmeringen en blokkades op deze thema's verdwijnen. Het loslaten van bandha's werkt als een dam in de rivier, bij het loslaten van de bandha zal de levensenergie krachtig stromen.

En nu?

Het is aan te bevelen om rustig te oefenen met het leren activeren van de bandha's onder begeleiding van een ervaren yogadocent. En om hiermee te beginnen bij relatief eenvoudige asana's, zoals de berghouding. Vervolgens kun je gaan uitbouwen naar het eerste gedeelte van een zonnegroet en zo langzaam verder gaan uitbouwen. De Ujjayi ademtechniek werkt hier ondersteunend bij.

Er is heel veel te vertellen over bandha's. Wil je meer weten, neem dan gerust contact op. En als je zelf leuke weetjes of ervaringen hebt met een van de bandha's, laat het dan graag weten.

“The process of self-healing is the privilege of every being. Self-healing is not a miracle, nor is self-healing a dramatization of the personality as though you could do something superior. Self-healing is a genuine process of the relationship between the physical and the infinite power of the soul.”

– Yogi Bhajan

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.