Yoga voor beginners - 7 tips

Starten met yoga

Ga je beginnen met yoga? 
Erg leuk! Welkom in de wereld van yoga! :-)

Als yoga nieuw voor je is, dan kan het zijn dat je niet weet waar je precies moet beginnen en wat je kunt verwachten. Wat logisch is, omdat yoga erg breed is en zich vertaalt naar verschillende aspecten van het leven. De meeste mensen starten vanuit een fysieke wens om bijvoorbeeld sterker of leniger te worden, maar yoga biedt zoveel meer dan dat.

7 tips

Hieronder staan een aantal tips, voor als je net start met yoga. 

 1. Sta open voor nieuwe dingen

  Soms kom je dingen tegen waar je niet aan gewend bent, bijvoorbeeld het maken van geluiden om energie te kanaliseren. Probeer niet te oordelen, maar sta open voor wat yoga jou te bieden heeft.

 2. Drink niet (of weinig) tijdens de les

  Tijdens de les stook je als het ware het vuur in jezelf op en water blust dit uit. De effecten van de les zullen dan minder effectief zijn. Na de les is het juist goed om water of thee te drinken.

 3. Accepteer dat yoga hard werken is

  Yoga vraagt om het verkennen van de grenzen van je comfort zone. Zoek hierin de uitdaging op om echt te kunnen groeien. Blijf hierbij altijd luisteren naar jouw eigen lichaam en ga niet over grenzen heen.

 4. Focus op jezelf

  Vergelijk hoe jij in de houding staat, niet met anderen, maar focus op wat de houding met jezelf doet en hoe jij er nu in staat ten opzichte van een ander moment. Buiten dat iedereen op een andere plek op zijn/haar yogapad staat, heeft ook iedereen een ander lichaam met zijn/haar eigen mogelijkheden. Wees lief voor jezelf.

 5. Focus op de ademhaling

  Door de beweging en ademhaling samen te laten werken, kom je bij de diepere lagen terecht dan bij puur de fysieke laag. Vinyasa yoga richt zich op deze samenwerking, waardoor je in een flow terecht komt.

 6. Volg minimaal 3 lessen

  Voordat je bepaalt of yoga iets voor je is, volg dan minimaal 3 lessen, zodat je ook echt kan merken/voelen wat het met je doet. Indien mogelijk start dan met een groep beginnende yogi’s, waarbij je niet direct in de flow mee hoeft met ervaren yogi’s en je rustig kunt ervaren hoe je een houding opbouwt. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een privéles te nemen.

 7. Eindig altijd met een diepe ontspanning

  Op dit moment worden alle effecten van de houdingen opgeslagen in de cellen van je lichaam. Het is ook een beloning voor jezelf. Wil je de effecten goed laten doorwerken, sla dit belangrijkste deel van de les dan nooit over.

Heb je iets gehad aan deze tips? Of heb je nog goede aanvullingen, laat het gerust weten.

Veel plezier met jouw yoga beoefening!

Reactie plaatsen

Reacties

Kim de Vries
8 maanden geleden

Goede tips! Nog een tip: Schaf een goede yogamat aan. Kun je via jullie ook yogamatten kopen? Grtjs, Kim

Sandra
8 maanden geleden

Hoi Kim,
Fijn dat je iets aan de tips hebt! En dank ook voor jouw tip. Een goede yogamat maakt de practice nog fijner. YOGA SanShine verkoopt zelf geen yogamatten, maar je kunt eens kijken bij Superyoga.nl of Ecoyogi.nl. Succes met het vinden van een goede mat!

Charlotte
4 maanden geleden

Fijn dat de focus op jezelf is. Veel fijner dan in een sportschool. :-) Ik doe binnenkort een keer mee.