Wat is Vinyasa Yoga?

Hoe is Vinyasa Yoga ontstaan?

Vinyasa Yoga is een yogavorm die is ontstaan vanuit de Asthanga yoga, waarbij je de houdingen uitvoert op het ritme van jouw ademhaling. Hierdoor kom je in een meditatieve flow terecht. 

Het verschil tussen Asthanga en Vinyasa Yoga.

Anders dan bij Asthanga, waarbij elke keer exact dezelfde serie wordt gedaan, zit er bij Vinyasa Yoga meer variatie in de houdingen. De yogadocent heeft de keuze uit vele asana's (houdingen). Er zit wel een duidelijke opbouw in de les; aarden op de mat, warming up in flow, verschillende series (bv zonnegroeten), daarna volgen intensere houdingen, waarna weer wordt afgebouwd met aan het einde een diepe meditatieve ontspanning. De asana's gaan op een soepele manier in elkaar over met behulp van vinyasa's; vandaar de naam. ;-)

Wat is een Vinyasa?

Een vinyasa is een overgang van de ene naar de andere houding. Dit kan een hele simpele, maar ook een complexere overgang zijn. De vinyasa's worden afgestemd op het niveau van de groep.

Wat zijn de voordelen van Vinyasa Yoga?

Vinyasa Flow Yoga brengt veel voordelen met zich mee. Een aantal hiervan zullen we hieronder benoemen.

  • Je wordt sterker, doordat al je spieren geactiveerd worden tijdens een Vinyasa Flow les.
  • Je longvolume wordt groter, doordat je met de adem werkt en hier steeds bewuster mee om zal gaan.
  • Je immuum systeem wordt verbeterd, doordat je via de lymfen en de huid afvalstoffen verwijderd. Dit heeft ook veelal een gezondere huid tot gevolg.
  • Je spijsvertering zal soepeler verlopen, doordat organen beter worden doorbloed en specifieke houdingen de spijsvertering bevorderen.
  • Je wordt flexibeler, door strekkingen van je gehele lichaam. Je hoeft overigens niet flexibel of lenig te zijn om met yoga te starten. Na een aantal maanden, zal je al merken, dat je veel flexibeler bent geworden.
  • Het vermindert stress, doordat deze vorm van yoga om focus en concentratie vraagt, heeft het een kalmerende werking op het zenuwstelsel.
  • Er zijn nog veel meer voordelen te benoemen. Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op.

Wat is voor jou het belangrijkste voordeel van Vinyasa Yoga?

Reactie plaatsen

Reacties

Marlies
10 maanden geleden

Ik vind Vinyasa fijn omdat het zowel voor je lichaam als geest veel doet. Mooie website trouwens :-)

Merel Bakker
9 maanden geleden

Yoga heeft mij geholpen om mijn schouders weer los te maken. Zo blij mee!