Wat is Yoga?

Is Yoga een sport?

Regelmatig wordt mij gevraagd of yoga een sport is. Ik kan me dat best wel voorstellen, omdat yoga net als veel andere sporten, fysieke voordelen met zich meebrengt; zoals kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Er is echter ook een groot verschil met sport. 

Yoga is niet competitief

Bij yoga gaat het niet om het winnen van iemand anders of van een ander team. Yoga heeft niets te maken met het vergelijken van jezelf met een ander. Bij yoga gaat het om jouw eigen reis. Niet specifiek de reis van jouw lichaam, maar de reis van jouw hele zijn/wezen. Jouw ontwikkeling op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Yoga betekent letterlijk verbinding; eenheid van lichaam, geest en ziel.

Yoga als lifestyle

Yoga heeft mij persoonlijk ontzettend veel gebracht en ik kan dan ook zeggen dat ik echt van yoga hou! Dan heb ik het niet alleen over de asana's (de fysieke houdingen), maar ook over de andere onderdelen van het 8-voudige yogapad. Yoga heeft me geholpen tijdens een aantal grote uitdagingen in mijn leven en yoga heeft me veel geluk gebracht. En ja, ... Yoga heeft me ook fysiek sterk gemaakt, maar dat zie ik vooral als bijvangst. ;-)

Wat heeft yoga jou gebracht?

Reactie plaatsen

Reacties

Chantal
10 maanden geleden

Voor betekent yoga behalve dat ik mentaal tot rust kom , dat ik mijn lichaam sterk en fit houd.

Manon
9 maanden geleden

Yoga maakt mij stressvrij, al ligt het wel ook aan welke docent het geeft. Bij het ene type les heb ik het meer dan bij een ander. Juist ook het fysieke erbij trekt mij juist aan. Jouw les vond ik heel fijn. Namasté!

Renate
2 maanden geleden

Het valt me op dat er zoveel soorten yoga zijn. Zo kwam ik eens, in een nieuwe trendy yoga outfit, in een les met veel ouderen allemaal in dikke truien, met heel weinig actie/beweging, terwijl ik een veel actievere les verwachtte. Dat was wel wat ongemakkelijk. 😁